Het GreenTechLab van Fontys onderzoekt de ontwikkeling en implementatie van de opschaling bij het kweken van de zwarte soldatenvlieg. Tijdens verschillende overlegmomenten met kwekers blijkt dat het voederen van de insecten hun grootste tijdsbesteding is. GreenTechLab ontwikkelde een draadloos meettoestel dat kan helpen bij de automatisatie van het voederproces.  

 
Makkelijker voederen via temperatuurmeettoestel

Om het voederen te kunnen automatiseren moeten je eerst weten wanneer er gevoederd moet worden. Het voedertijdstip is gelinkt aan de temperatuur van de insecten. Als de temperatuur in de kweekbak daalt is er minder activiteit omdat het eten bijna op is. Bij een lage temperatuur moet er dus bijgevoederd worden. Daarom is het belangrijk de temperatuur in de kweekbak goed op te volgen.

Het GreenTechLab ontwikkelde een Proof Of Concept die de temperatuur meet en deze draadloos doorstuurt. Dit gaat via het energiezuinig LoRaWAN communicatie protocol. De data wordt vervolgens weergegeven op een Dashboard. De eerste tests waren succesvol. Nu gaat men aan de slag om de node veel kleiner te maken zodat deze makkelijk in de kweekbak bij de larven geplaatst kan worden.  

Meettoestel_greentechlab_zoom.jpg

Meer info?

Contacteer Jelle Adema - Research and Development Engineer bij GreenTechLab  

T +31 8850 73028 , E j.adema@fontys.nl  


Gekoppelde thema's & sectoren: