In het praktijkcentrum insectenkweek van Inagro zijn de onderzoekers erin geslaagd om 1 kilogram insecten te kweken uit 1 kilogram droog kippenvoeder. Hieruit blijkt dat insecten op een zeer efficiënte manier kunnen omgaan met voeder als ze in ideale omstandigheden worden gekweekt.   

 
Een kilo voor een kilo

Voederconversie bij landbouwdieren 

De voederconversie of het gewicht droge voeder die je nodig hebt om een dier 1 kilogram te laten groeien, is een zeer belangrijke parameter in de landbouw. Deze parameter bepaalt in grote mate hoeveel kosten je hebt aan een dier. Bijgevolg wil je dus streven naar een zo laag mogelijke conversie. Het onderzoek naar de voederconversie bij landbouwdieren loopt al tientallen jaren. Bij kippen bijvoorbeeld lag de conversie in 1920 op 4,5, in 1960 op 2,5 en in 2000 op 1,5. Men is er dus op 80 jaar tijd in geslaagd om kippen drie keer efficiënter te laten opgroeien.   


Voederconversie bij de zwarte soldatenvlieg

Bij insecten wordt algemeen aangenomen dat de voederconversie veel beter is omdat het koudbloedige organismen zijn. In de literatuur vind je echter zeer diverse waarden terug. Daarom heeft Inagro de conversie bij de zwarte soldatenvlieg bepaald om ze nadien systematisch te verlagen. In de zomer van 2017 lag de conversie nog rond de 3 a 4. Door het voerderregime en de hoeveelheid voeder aan te passen, is Inagro er in december in geslaagd om dit te laten dalen tot 1.5. Ondertussen hebben ze de voederconversie verder kunnen laten dalen tot 1 door de hoeveelheid insecten en de hoeveelheid water in het voeder te laten stijgen. Aangezien het onderzoek hierrond nog maar in de kinderschoenen staat, verwachten de onderzoekers bij Inagro dat deze waarde zeker nog verder kan dalen zoals dit ook bij andere landbouwdieren geëvolueerd is.  


Meer info 

David Deruytter – david.deruytter@inagro.be – T +3251273403


Gekoppelde thema's & sectoren: