Werken in zomerse temperaturen met het gezoem van vliegen en het getjierp van krekels op de achtergrond... Insecten kweken lijkt een droomjob. Toch is het niet volledig zonder gevaar. Als je insecten manipuleert (bijvoorbeeld bij het zeven of voederen) komt er stof vrij. Bij insecten kan dat stof zelfs allergenen bevatten. Inagro zocht samen met IDEWE en het Universitair Ziekenhuis van Leuven naar maatregelen om hun medewerkers - en insectenkwekers in het algemeen - in gezondere omstandigheden te laten werken. Een volgelaatsmasker, beschermende kledij en een afgesloten ruimte zijn de oplossing.

Gezondheid in de insectensector van onder het stof halen

Insecten scheiden eiwitpartikels af waarop ons lichaam kan reageren. Mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt krijgen een zeer gelijkaardige reactie. Ook personen die niet allergisch zijn, maar continu geconfronteerd worden met die eiwitpartikels kunnen na een tijd een allergie opbouwen. In principe kan iedereen dus allergisch worden. Eenmaal allergisch is het bijna onmogelijk om dat ongedaan te maken. En jammer genoeg wordt de allergie alleen maar erger.

Gelaatsmasker en beschermende kledij
Bij nader onderzoek bleek dat enkel een mondmasker dragen onvoldoende bescherming biedt, zeker als de medewerker een baard heeft. Daarom dragen de medewerkers van Inagro een volgelaatsmasker als ze intensief werken met de insecten, en dus veel stof produceren. Voor een langere werkperiode is het volgelaatsmasker veel comfortabeler dan een mondmasker. Daarnaast is dit nieuwe masker herbruikbaar. Het geeft een indicatie als reiniging nodig is.

Daarnaast is beschermende kledij belangrijk om de verspreiding van allergenen tegen te gaan. Hoewel het pak niet zo comfortabel is in de warme klimaatcellen, vermijdt het dat het stof meegenomen wordt naar andere plaatsen, zoals naar huis of bureau.

Stofkamer
Op naar de volgende stap. Inagro richt een speciale kamer in voor alle activiteiten die veel stof veroorzaken. In die kamer zorgen ze er met onderdruk en ventilatie voor dat de hoeveelheid stof en allergenen in de rest van de kweek sterk daalt. Met tests en metingen evalueren ze tot slot of extra maatregelen nodig zijn.
Met dit onderzoek willen ze garanderen dat zowel de medewerkers van het praktijkcentrum als alle zelfstandige kwekers hun droomjob nog jarenlang probleemloos kunnen uitoefenen.


Meer info
David Deruytter – david.deruytter@inagro.be - 051 27 34 03

Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek