Als insectenproducent en/of -verwerker moet je een Novel Food-dossier indienen om een Europese toelating te krijgen voor het op de markt brengen van insecten voor humane consumptie. IPIFF, het International Platform of Insects for Food and Feed, publiceerde een brochure met tips bij het opstellen van zo’n dossier.

Brochure met tips voor het opstellen van een Novel Food - dossier

Sinds januari 2018 is de Europese Novel Food regelgeving voor het gebruik van insecten in voedingswaar van kracht. Een Novel Food dossier beschrijft de voedselveiligheid en bijhorende procedure bij het gebruik van een bepaald insect. Na goedkeuring mag die procedure toegepast worden en kunnen er producten met dat bepaald insect op de Europese markt komen. Meer info lees je in dit nieuwsbericht.


Omdat zo’n dossier zeer complex is heeft IPIFF, de Europese koepel van de insectenindustrie, tips opgesomd die de indiener moeten helpen. Het gaat onder meer om een overzicht van de verschillende administratieve stappen die moeten doorlopen worden, een juridisch overzicht van wat de Novel Food-wetgeving juist inhoudt, een overzicht van welke wetenschappelijke data worden verwacht en een lijst met wetenschappelijke studies die openbaar zijn en van pas kunnen komen bij het opstellen van het dossier.


De nieuwe Novel Food-wetgeving is belangrijk voor de brede introductie van insecten als voeding in Europa. Sinds 1 januari zijn al verschillende dossiers ingediend.


Bron: www.vilt.be

 

Meer info

Jonas Claeys - jonas.claeys@inagro.be - 051 27 32 35

 

Entomospeed_logo_banner.jpg

 
Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek