Begin juni is onderzoeker David Deruytter van Inagro naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe ze BSF in China kweken.

Bezoek Nature Creation in China - deel 1 : de kweek

De kweek en productie (zie deel 2) zijn fysiek van elkaar gescheiden. De kweek wordt verzorgd in het zuiden van China waar het klimaat van nature beter is, in Beijing gebeurt het bedrijfsonderzoek.


Kweek opzet
Nature Creation gebruikt netten van 16m X 3m X 2m, wat vrij groot is. De netten zijn los onderverdeeld in vier compartimenten en zijn rijkelijk gevuld met nepplanten, een vernevelaar en een buizensysteem. Aan de achterzijde van het net is een donkere gang gebouwd om poppen te plaatsen. Deze gang is verbonden met het net door een fijne opening waardoor de vliegen continu kunnen vliegen naar het net.

Per dag heeft het bedrijf een opbrengst van ongeveer 500 gram eitjes of ongeveer 15 miljoen larven (!) per dag, per net van 48m². Er wordt druk gezocht naar een oplossing voor de grootste arbeidskost: het oogsten van de kilo’s eitjes.

tekening_kweekopzet_china.png
Figuur: tekening van de kweekopzet

Energieneutrale insectenkweek
Het is Xu zijn visie om optimaal gebruik te maken van de zon als licht en energiebron. In Beijing kan de buitentemperatuur, afhankelijk van het seizoen, variëren tussen de -15°C en +40°C.
Eerst worden de netten in een serre geplaatst. Dit is een warme plaats tijdens de koude winters. De serre wordt ’s nachts gedeeltelijk afgedekt om de warmte binnen te houden. In de zomer zorgt deze afdekking dan weer voor verkoeling.
Vervolgens worden diverse watertanks geplaatst als warmtebuffer. Ze zijn verbonden met een buizensysteem door de netten die overdag overtollige warmte opnemen en s ’nachts terug afgeven. Tenslotte worden in de winter ook reflectieschermen geplaatst om het tekort aan licht te compenseren. Het is opmerkelijk is dat ze op beide sites het jaar rond kunnen kweken met een minimale input van energie. Dit is iets wat Inagro in het kader van Entomospeed zeker nog verder zal onderzoeken.

foto_kweekopzet_china_recht.jpg
Foto: buizensysteem in serre voor warmterecuperatie
 
Blijf op de hoogte
Volgende week lees je in een tweede nieuwsbericht hoe Nature Creation de productie van de zwarte soldatenvlieg aanpakt.

Voor bijkomende vragen kan je mailen naar David.Deruytter@Inagro.be of naar een van de bezoekmomenten van Inagro komen. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand stellen ze hun praktijkcentrum insectenkweek open. De volgende rondleiding is gepland op 7 september.
 
 


 
Gekoppelde thema's & sectoren: