Begin juni is onderzoeker David Deruytter van Inagro naar China gevlogen om bij ‘Nature Creation’ stage te lopen. Onder leiding van Xu specialiseert het bedrijf zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. Het bedrijf kan 15 miljoen larven per dag produceren. In dit nieuwsbericht kom je te weten hoe hun productieproces verloopt.

Bezoek Nature Creation in China - deel 2 : de productie

Rest(aurant) afval als voeder
Nature Creation specialiseert zich in het kweken van de zwarte soldatenvlieg op restaurantafval. Ook in China is dit een enorme reststroom (2000 ton/dag in Beijing) die momenteel nog op grote schaal wordt gedumpt. Het bedrijf heeft een samenwerking met Bodong New Energy die restaurantafval ophaalt in Jining, het plastic verwijdert en de massa laat scheiden in een vloeibaar en vast gedeelte.

De vloeistof gaat naar een vergister en het vast gedeelte kan bijna meteen gebruikt worden voor de kweek van vliegen. Bijna, want 24 uur voor gebruik worden twee soorten micro-organismen toegevoegd om het voeder te stabiliseren en vezels voor de vertering. Daarnaast worden soms ook rijst of tarwezemelen toegevoegd om het voeder verder te drogen of de C/N ratio te wijzigen.

Productie van maden
Vorige week las je in deel 1 dat de kweek en de productie van elkaar gescheiden zijn. Daarom worden de eitjes vanuit de kweeksites per post verstuurd naar hun productiefaciliteit in Jining. Dit is een proces die volgens Xu nog verder geoptimaliseerd moet worden. Door vertragingen en weersomstandigheden hebben ze regelmatig maar 50% overleving.

De larfjes worden altijd gekweekt in 1m² RVS bakken en krijgen bijna dagelijks een ander voeder/temperatuur regime.

 

DagAantal per bakVoederTemperatuur
1-33.000.000visvoer30°C
4-53.000.000zemelen + tofu afval30°C
6-7120.00040 kg restaurantafvalextra verwarming indien nodig (winter)
8-12120.000geen extra voedergeen verwarming meer

 

Let erop dat de larven die dus 3 dagen op het restaurantafval zitten geen extra verwarming meer krijgen. Dit is mogelijk omdat tegen dan de temperatuur in de bak gestegen is naar > 30°C door de activiteit van de larven. Die stijging blijft tot alle voeding op is. Met deze werkwijze kan de energiekost flink verlaagd worden.


In 12 dagen tijd worden de larven dus (bijna) uitsluitend op ongebruikte reststromen opgekweekt. Na 12 tot 13 dagen worden de larven geoogst. Eerst wordt het lichte materiaal weggeblazen, daarna worden ze gezeefd, gestoomd en gewassen in een ultrasoon bad. In totaal wordt per fabriek 15 ton afval verwerkt en omgezet in 4 tot 5 ton larven met 4 voltijdse werkkrachten. De grootste afzetmarkt voor Nature Creation is momenteel de krabbenkweek, een delicatesse in China, en zo is de cirkel rond.

Ook Europese restaurants hebben meer dan genoeg reststromen. Helaas laat de wetgeving het nog niet toe ze op die manier te verwerken. Bij Inagro streven ze er dan ook naar om onze BSF op legale reststromen te kweken. Dit onderzoek kadert binnen het Entomospeed- en BioBoost-project.


Blijf op de hoogte
Voor bijkomende vragen kan je mailen naar David.Deruytter@Inagro.be of naar een van hun de bezoekmomenten komen. Elke eerste vrijdagmiddag van de maand stelt Inagro hun praktijkcentrum insectenkweek open. De volgende rondleiding is gepland op 7 september.
Gekoppelde thema's & sectoren: Insectenkweek