GreenTechLab onderzoekt de automatisatie van de kweek van de Black Soldier Fly (BSF). Voor het kweken van BSF-larven is een machine ontworpen waarbinnen het gehele groeiproces van de larven plaatsvindt.  

 
Automatisch voedersysteem voor insectenkweekmachine

In een vorig artikel las je dat Fontys een digitaal ontwerp voor een paternostersysteem heeft ontwikkeld. Rick Beurskens, derdejaarsstudent werktuigbouwkunde en stagiair bij GreenTechLab onderzocht de technische mogelijkheden deze kweekmachine.

Om tot het juiste concept te komen maakte hij een functieanalyse. Dit is een opsomming van alle belangrijke functies van het apparaat zoals: voer toedienen, temperatuur meten en beeld opnemen.  

Zo konden ze in het Greentechlab een prototype van een automatisch voedersysteem ontwikkelen. Het systeem werd getest met verschillende recepten van voerder. Daarom koos men voor een trechter die voldoende inhoud bevat om alle bakken in één keer te voederen zonder dat ze moeten bijvullen. Het systeem bestaat uit: een trechter, regelbare kleppen, een pomp en bevestigingsmateriaal. 

voedersysteem_fontys.png
Figuur 1:Digitaal prototype voersysteem

Dit digitale prototype wordt verder ontwikkeld door een student werktuigbouwkunde zodat het voedersysteem gemaakt en getest kan worden.  


Meer info 
Jelle Adema  
T.: +3188-5073028 

Gekoppelde thema's & sectoren: