Op zondag 25 november was het Dag van de Wetenschap in Vlaanderen. Wetenschappers en technologen stelden hun onderzoek voor aan een breed publiek. Op Hogeschool VIVES viel ook dit jaar weer heel wat te beleven en uiteraard kon het insectenonderzoeksteam niet achterblijven.

Dag van de Wetenschap bij VIVES

Enquête: cupcakes en snacks met meelwormen
De bezoekers werden cupcakes aangeboden die 10% meelwormenpasta bevatten. Daarnaast konden de mensen ook proeven van een snack van droge, gekruide meelwormen. Er werd een enquête afgenomen om in te schatten hoe groot de interesse is bij het brede publiek om insecten aan te kopen en te consumeren. Er namen in totaal 163 mensen uit alle leeftijdscategorieën deel.

Slechts 31% van de deelnemers had ooit al insecten gegeten, en toch heeft bijna 73% van de bezoekers ‘insectencupcakes’ geproefd. Dat aantal liep terug tot zo’n 58% voor de gekruide meelwormen, wat wijst op een zekere terughoudendheid bij sommigen om de insecten te consumeren wanneer ze niet verwerkt zijn. Desondanks werden deze gekruide meelwormen bij de proevers geapprecieerd en gaf 41% van de deelnemers aan bereid te zijn om gedroogde insecten te kopen in de supermarkt. De gegevens worden momenteel verder verwerkt, de resultaten worden op insectinfo gepubliceerd.


Citizen Science: vetbolletjes voor tuinvogels
Het wordt geleidelijk aan weer wat kouder en de vogeltjes kunnen extra krachtvoeder gebruiken. Daarom werden bij VIVES vetbolletjes gemaakt met ossenvet waarin insecten werden gemengd. Het ging hierbij opnieuw over meelwormen, maar er werden ook evenveel bolletjes met zwarte soldatenvlieg larven geprepareerd. De mensen kregen dan ook van elk een bolletje en de mogelijkheid om deel te nemen aan ons Citizen Science project. Hierbij kunnen ze via een link hun observaties doorsturen naar ons. Hierdoor kunnen we niet alleen achterhalen of onze vetbollen gesmaakt worden, maar ook of er een voorkeur is voor meelwormen of voor de soldatenvlieg larven. De echte kenners kunnen ons daarbij informeren over welke vogelsoorten voor welk vetbolletje gingen. De resultaten van dit project verschijnen later op insectinfo. 


Meer info
E. insectinfo@vives.be
T. +32 (0)51 23 23 39

 
Gekoppelde thema's & sectoren: