Hoe begin ik met insecten kweken, welke voeding zorgt voor een optimale groei en hoe moet ik insecten huisvesten? Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de basiscursus ‘insecten kweken: van theorie naar praktijk’ bij HAS Hogeschool. Bij de 22 deelnemers waren ook innovatieve landbouwers met interesse in insectenkweek. 

 
Grote belangstelling voor cursus insecten kweken

‘Tijdens de cursus worden de belangrijkste punten besproken die ondernemers moeten weten wanneer ze van start willen gaan met het kweken van insecten”, zegt Marian Peters van NGN in, die de cursus samen met HAS Hogeschool heeft georganiseerd. Tijdens de eerste bijeenkomst stonden de biologie en ecologie van de meelworm, buffaloworm, krekel, sprinkhaan en Black Soldier Fly centraal. Er is dieper ingegaan op de huisvestingsmethodes en optimale condities voor het kweken van deze insecten. Ook de huidige wet- en regelgeving kwam aan bod. Tot slot werden kosten en opbrengsten van insectenkweek in kaart gebracht.

Peters geeft aan dat er grote belangstelling is voor de cursus insectenkweek. “Bij de eerste cursus was er zelfs een wachtlijst om deel te mogen nemen. Deze basiscursus geeft belangstellenden een goede beeld van wat er nodig is om te kunnen starten met het kweken van insecten. Mensen moeten eerst weten wat het inhoudt vooraleer ze kunnen starten”.

Wereldwijd wordt de consumptie van eetbare insecten gepromoot als één van de maatregelen om de duurzaamheid en de zekerheid van de voedselproductie te garanderen. Vooral de vraag naar meelwormen is enorm groot. Het is mooi om te zien dat cursisten die recent gestart zijn met het kweken van meelwormen ondertussen hun eerste kilo’s al hebben verkocht.

Marian Peters is zelf ongeveer twaalf jaar geleden gestart om insectenkwekers te verenigen en de markt voor hun product te vergroten. Grootschalige insectenkweek lijkt nu eindelijk echt van de grond te komen. 

Gekoppelde thema's & sectoren: