Tijdens de dag van de wetenschap toonden de onderzoekers van KU Leuven en Thomas More aan de hand van enkele workshops wat de toepassingsmogelijkheden zijn van insecten. Op de Campus in Geel werd het onderzoek naar insectenkweek toegelicht.

 
Dag van de Wetenschap bij Thomas More en KU Leuven

Er werden verschillende voedingsmiddelen met verwerkte insecten voorgesteld. Jong en oud kon proeven van koekjes, spreads en zelfs nougat op basis van insecten. Daarnaast werd er shampoo, badschuim en zeep op basis van insectenvetten voorgesteld. Ook plastic zakjes die chitosan, een insectenextract, bevatten.

Onderzoekers van de KU Leuven toonden hoe microbiële en chemische analyses op insecten worden uitgevoerd. Bezoekers konden via demoproeven zelf ondervinden hoe die analyses precies in zijn werk gaan. Bij Thomas More mochten ze zelf blauwe shampoo brouwen met ingrediënten op basis van algen en insecten.
 
Tot slot gaf een onderzoekster uitleg over haar project in Bangladesh. Met dit onderzoek wil ze een lokaal voorkomende sprinkhanensoort gebruiken om de voedingswaarde van brood te verbeteren en zo een bijdrage te leveren tegen het tekort aan voeding in haar land.
DagvdWetenschap_Geel2018.PNG
Foto: Op de Dag van de Wetenschap kon jong en oud bijleren over de toepassingsmogelijkheden van insecten.
 
Meer info
Dr. Mik Van Der Borght
KU Leuven | Campus Geel
Mik.VanDerBorght@kuleuven.be 
 
Lotte Frooninckx
Onderzoeker RADIUS
Thomas More | Campus Geel
lotte.frooninckx@thomasmore.be 
Gekoppelde thema's & sectoren: