Het Britse insectenbedrijf AgriProtein neemt Millibeter over. Het investeert 15 miljoen euro om larven van zwarte soldatenvliegen te kweken als voedsel voor vissen.

Millibeter wordt overgenomen door AgriProtein

AgriProtein wordt wereldspeler
Innovation Fund, het investeringsfonds van de chemiefederatie Essenscia, en twee bevriende ondernemers steken samen 1,4 miljoen euro in Millibeter. Daarna neemt AgriProtein het bedrijf over. De nieuwe Belgische larvenfabriek zal dagelijks naar schatting 200 miljoen larven opleveren, die per jaar 50.000 ton aan voedselresten zullen verwerken.

AgriProtein wordt beschouwd als de pionier in de branche. Het bedrijf stond in 2018 in de ‘Top 50 Genius Company’, een lijst van het tijdschrift Time met bedrijven die de toekomst vorm zullen geven. Agriprotein heeft al een larvenfabriek in Zuid-Afrika, bouwt een tweede bij Johannesburg en heeft plannen om uit te breiden naar Afrika, de VS, Azië en het Midden-Oosten.

Op termijn nog meer insectenfabrieken?
De larven zullen in de kwekerij jaarlijks 3.000 ton proteïnen en 1.500 ton vetten opleveren. De impact zal veel groter dan voorheen zijn.

In België ziet Johan Jacobs van Millibeter op termijn nog ruimte voor 2 of 3 insectenfabrieken, met de financiële steun van AgriProtein. Misschien nog meer, dat zal onder meer afhangen van hoe de biogassector evolueert. Momenteel wordt 2 miljoen ton aan afvalstromen vergist in biogasinstallaties. ‘Als er door nieuwe wetgeving en subsidieregels een paar installaties wegvallen, kunnen wij met het vrijgekomen afval larven kweken’, zegt hij. AgriProtein heeft zich verder geëngageerd om lokaal een onderzoeksteam op te bouwen van minstens 10 personen.
 
 
Gekoppelde thema's & sectoren: