Voor het eerst is een analyse van de volledige productiecyclus uitgevoerd om te zien of het gebruik van insecten voor diervoeder duurzamer is dan traditionele eiwitbronnen zoals soja en vismeel. Een onderzoeksteam uit Nederland, Duitsland en Zwitserland deed een zogenaamde ‘Life Cycle Assessment’ (LCA): van de reststromen uit de voedingsindustrie, naar de verwerking door de zwarte soldatenvlieg, tot producten die geschikt zijn voor voeder- en voedingsdoeleinden.  

 
Hoe duurzaam zijn insectenproducten?

Sommige voorgaande studies toonden al aan dat insecten die groeien op bepaalde graandiëten, een positieve impact hebben op de broeikasgasemissie. Volgens dr. Eric Schmitt van Protix, is de BSF bijzonder duurzaam omdat de larven stoppen met eten voordat ze volwassen worden. De zwarte soldatenvlieg is dus zeer efficiënt in het opslaan van voedingsstoffen. De larven zijn niet kieskeurig, ze eten diverse soorten diëten op basis van reststromen en groeien erg snel. Dit is de reden waarom bedrijven vaak de voorkeur hebben om BSF te kweken.  

De onderzoekers analyseerden:  

  • de productie van grondstoffen als voer voor BSF,
  • de voerverwerking en -opslag,
  • de cyclus van BSF-ontwikkeling: eiproductie, larven broeden, groeien en larven oogsten,
  • en de verwerking in producten als organische meststof, verse puree, eiwitconcentraat en vet.

BSF wordt concurrentie voor klassieke eiwitbronnen
Verder onderzoek bewees dat insectenbiomassa, geproduceerd op pilootschaal, bijna twee keer zo duurzaam is als vers kippenvlees. Eiwitconcentraat uit insectenmeel is concurrerend met dierlijke eiwitten zoals melkwei, ei en vismeel of microalgen.   

Vee voederen met een BSF-maaltijd kan voordeliger zijn dan sojameel. De insecten moeten dan wel zelf gevoederd worden met reststromen die als compost dienen of voor anaerobe vergisting gebruikt worden.  

Bedrijven die gemakkelijk kunnen overschakelen naar dit soort reststromen, zullen waarschijnlijk ook profiteren van de lagere productiekosten en de voordelen van een circulaire economie. Opschaling van de insectenproductie, met behulp van gespecialiseerde machines, zou de biomassa van de zwarte soldatenvlieg concurrerend kunnen maken met andere bronnen van voederproteïnes.  


 

Bron: www.allaboutfeed.net  

The original paper: ‘Sustainable use of Hermetia illucens insect biomass for feed and food: Attributional and consequential life cycle assessment’ has been published in the journal Resources, Conservation and Recycling, Volume 144, May 2019.  


 


 

 
Gekoppelde thema's & sectoren: