De land- en tuinbouwsector in Vlaanderen doorstond de afgelopen jaren een aantal crisissen. Hierdoor zijn landbouwers op zoek naar nieuwe, rendabele activiteiten. Professionele insectenkweek is een mogelijk alternatief. Ben je landbouwer en heb je interesse in insectenkweek als vervanging of aanvulling van je huidige landbouwactiviteiten? Laat het ons weten via een korte enquête. Het Introsect-project kan je helpen bij de begeleiding naar deze omschakeling.    

GEZOCHT: landbouwers met interesse in de opstart van insectenkweek

In een recente bevraging gaven een 30-tal landbouwers aan dat ze effectief willen overstappen naar insectenkweek indien ze hierbij voldoende ondersteund worden. We zoeken nog meer enthousiastelingen.

Heb jij ook interesse in de opstart van insectenkweek?
>> Laat het ons weten
Deze vragenlijst neemt niet meer dan twee minuten van jouw tijd in beslag.
 
Binnenkort een zespotige veestapel?
Op veel landbouwbedrijven is de nodige infrastructuur al aanwezig, denk maar aan champignoncellen en varkensstallen. Met kleine aanpassingen kun je deze ruimtes makkelijk ombouwen tot ze geschikt zijn voor het kweken van insecten.

Begeleiding bij de opstart
In september 2019 start Introsect, een nieuw project rond de introductie van insectenkweek op landbouwbedrijven. Inagro, Thomas More, Hogeschool Vives, KU Leuven, ILVO en Nationale proeftuin Witloof zijn partners. Zij zullen samen met jou kijken naar de aanwezige infrastructuur en de mogelijkheden om de werkzaamheden van insectenkweek op jouw landbouwbedrijf te starten. Dankzij deze evaluatie en begeleiding kunnen landbouwers met zo weinig mogelijk aanpassingen effectief van start gaan met insectenkweek.
De projectpartners zullen hun opgedane ervaringen vertalen in een insectenbarometer. Dit is een tool die landbouwers met interesse in insectenkweek kan helpen beslissen of hun bedrijf in aanmerking komt voor deze nieuwe uitdaging.

Jouw mening telt!
Via een bevraging willen wij de interesse van landbouwers in insectenkweek in kaart brengen. Vul de vragenlijst in op www.insectinfo.be/enquête als je aanmerking wil komen voor een persoonlijke begeleiding in deze nieuwe sector. Let wel, we kunnen niet alle bedrijven die hebben deelgenomen helpen met de opstart. De overige bedrijven kunnen gebruik maken van de insectenbarometer als adviestool.
 
Noteer in je agenda!
Op donderdagavond 17 oktober organiseert Inagro een infoavond voor landbouwers met interesse in de opstart van insectenkweek. Inschrijven kan via www.inagro.be/inschrijven.

Bezoekmomenten insectenkweekcellen  
Elke maand organiseert Inagro een bezoek aan hun praktijkcentrum insectenkweek. Insectenkwekers, automatisatiebedrijven, aanbieders van reststromen of ‘insectenliefhebbers’ zijn welkom. Dit is ook een ideale gelegenheid om vragen te stellen over (de automatisatie van) insectenkweek. Inschrijven kan op www.inagro.be/inschrijven.

Meer info
Jonas Claeys – jonas.claeys@inagro.be - 051/ 27 32 35

 
Het VLAIO LA project ‘Introsect’ wordt voor 90 % gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Fertira, Mijten dierenvoeders, Lambers-Seghers, ABS, Schoeller Alibert, Aqua4C, Lessine, Squama, Wadudu en Nuscience.