De studiedag ging van start met een lunch waarin insecten verwerkt waren. Risotto met krekels en sprinkhaan, een gekookt eitje met mousse van asperge en meelwormen en een insectenburger stonden op het menu. Tijdens de lunch konden de bezoekers op de infomarkt enkele nieuwigheden bekijken. Kriket (krekelrepen), Engels Logistics (kweekbakken), Tor Royal (kweker en insectenverwerker voor food), Pelgrum Process (sorteertoestellen en tuimelzeven voor insecten) en i-Delta (kweekkooien) waren vertegenwoordigd.

Leerrijk en inspirerend
De namiddag werd opgebouwd uit getuigenissen van sectorleden en bezielers. Evelien Decuypere van het departement Landbouw en Visserij belichtte nog eens duidelijk waarom insecten zo belangrijk zijn en wat hun potentiële afzetmarkt is. Onderzoeker Sharon Schillewaert van Vives stond stil bij de wetgeving in België en Nederland. Marian Peters van NGN gaf toelichting bij de versnelling en groei van de insectenketen. Momenteel zijn er al 31 insectenkwekerijen in Nederland. Wadudu Insecten Centrum werd voorgesteld door één van de bezielers. Die organisatie combineert de kweek van insecten met onderzoek en advies in Noordwest-Europa. Nadien werd ook de startende onderneming Wurmpie Wurmpie voorgesteld en getuigde oud-student Pieter-Jan Van Hoorde over zijn werk in een insectenkwekerij.

Nieuwe tools voor een efficiëntere kweek
Tijdens de pauze werden insectenhapjes geserveerd. De deelnemers proefden gefrituurde sprinkhanen en cake met meelworm. Op de Entomospeed-stand konden ze een kijkje nemen bij de nieuwste technologische ontwikkelingen in de sector. Daar zag je de evolutie waarbij insecten herkend, geteld en opgevolgd worden op basis van artificiële intelligentie. Ook een keverpoppenscheider voor meelwormen, ontwikkeld door Thomas More, en een vernieuwd kweeknet voor de zwarte soldatenvliegen, ontwikkeld door Inagro, kwamen aan bod. Finaal volgden twee praktijkgerichte sessies over de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvliegen. Ook de ontpopping van de insectensector op gebied van automatisatie werd toegelicht.

> Bekijk de aftermovie en het fotoverslag.
Entomospeed in de pers
> Lees ook het persbericht 'Praktijkrijpe oplossingen uit Entomospeed geven insectenkweek duwtje in de rug'.
Meer info
Bedankt aan alle bezoekers en betrokkenen voor deze fantastische middag. Wil je verder op de hoogte blijven van al het nieuws uit de insectensector? Bezoek dan geregeld www.insectinfo.be.

Het project "Entomospeed" is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma