De laatste twee videolessen focussen op het praktijkgedeelte van insectenkweek. Deze week komen de meelwormen aan bod. We leggen stap voor stap uit welke toestellen je nodig hebt en wat het verschil is tussen produceren en reproduceren. Tot slot overlopen we de levenscyclus van het insect, waarbij we telkens uitleggen welke handelingen je op welk moment moet uitvoeren. De uitleg vind je ook in onze de kweekhandleiding ‘meelwormen kweken’.

Videoles: meelwormen kweken in de praktijk
In een eerste videoles ‘waarom insecten kweken’ kwam je te weten wat de rol is van insecten, hoe duurzaam ze zijn en voor welke voornaamste markten ze gekweekt worden.

In de les Belgische wetgeving insectenkweek - deel 1 leggen we uit wat de voorschriften zijn voor insectenkweek en waarmee je ze mag voederen. De videoles Belgische wetgeving insectenkweek - deel 2 geeft toelichting bij de afzetmogelijkheden van geproduceerde insecten en wat je best doet met het restsubstraat of frass van insecten.

In de videoles ‘rentabiliteit insectenkweek’ berekenden we de kostprijs voor een kleinschalige meelwormenkweek. In de les ‘verwerking van insecten’ toonden we drie verwerkingstechnieken en enkele recepten van gerechten op basis van insecten.


Volgende videoles insectenkweek
29/05/2020Stap voor stap zwarte soldatenvlieglarven kweken - Praktijk - deel 2
We nemen je online mee naar onze kweekcellen voor een demonstratie van het kweekproces.


Interesse in één of meerdere videolessen?
>  Registreer je hier voor de wekelijkse nieuwsbrief van Inagro en vink het thema 'insectenkweek' aan.
>  Of bezorg ons je gegevens via dit formulier. Dan sturen we de link naar de video's per mail.


Meer informatie

Heb je nog vragen? Mail of bel Carl Coudron via carl.coudron@inagro.be of 051 27 33 99.

 

De videolessen kaderen in de projecten Introsect en BioBoost.
BioBoost_footer.JPG

Entomatisation_VLAIO.jpg

Het VLAIO LA-project 'Introsect'. Dit wordt voor 90% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Mijten dierenvoeders, ABS, Schoeller Alibert, Lessine, Wadudu en Nuscience.

Introsect is een samenwerking tussen Inagro, Thomas More, Hogeschool Vives, ILVO, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en KU-Leuven.
Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Eetbare Paddenstoelen | Varkenshouderij | Witloof | Insectenkweek