De Nederlandse en Belgische insectenketen groeit. Insecten worden beschouwd als een veelbelovend en duurzaam ingrediënt voor feed en food. Vives organiseert op 17 april een tweede trendcollege met als thema "Kennismaking met de insectenketen". In dit bericht ontdek je wat er op het programma staat.

Kennismaking met de insectenketen

Veel ondernemers zien de groei van insectenkweek als een kans. Het trendcollege zal duidelijkheid verschaffen en antwoorden geven op echte ondernemersvragen. Hoe begin je met insectenkweek, welke insectensoort kweek je best, wat heb je daarvoor nodig en waar kan je een kijkje nemen? De starters in de sector zitten met bijkomende vragen. Waar kan ik marktcijfers vinden voor het schrijven van mijn businessplan of hoeveel ruimte heb ik nodig en waar kan ik terecht voor relevante kennis?

Antwoorden liggen niet meteen voor het rapen omdat nog niet alles tot in de puntjes is uitgezocht en vastgelegd. Het college zal een overzicht geven van aanwezige kennis en ervaring, die handvatten biedt voor het starten van een commerciële insectenkweek. 
 

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Insecten en marktkansen: de route van niche product naar bulktoepassing
  • Insectenkweek: stand van zaken productie en techniek.
  • Randvoorwaarden: wetgeving en kwalitei
  • Starten in de insectenketen: economie, praktijk, planning
  • Automatisatie in de insectenkweek

Bekijk de praktische details en schrijf je in


De cursus wordt gegeven door HAS Hogeschool, NGN en VIVES. Dit is in samenwerking met Venik, WUR en Insectpoint en wordt financieel mogelijk gemaakt door Interreg Vlaanderen-Nederland en VIVES.

Gekoppelde thema's & sectoren: