Landbouwers die vliegen, krekels of meelwormen kweken, in plaats van koeien of varkens. Worden boerderijen in de (nabije) toekomst insectenkwekerijen? Experts verwachten dat veel traditionele boeren zullen overstappen omdat de insectensector rendabeler zou zijn.

De landbouwer van de toekomst kweekt insecten

Herman de Jong uit Nederland maakte al de overstap. Hij had jarenlang vee op zijn boerderij, maar sinds kort ruilde hij zijn melkkoeien en varkens in voor meelwormen. Op dit moment is de melkprijs zo laag, dat de meelwormen hem meer opleveren. Insecten kweken vraagt weinig ruimte. De productie is hoger, dus de opbrengst kan ook een stuk hoger liggen. Daarnaast is het werken met insecten een stuk minder zwaar.

Zijn zoon volgde eerder dit jaar de basiscursus 'insecten kweken' bij HAS Hogeschool. Deze opleiding ging door in het kader van het Entomospeed-project.


Voedsel voor mens en dier
Volgens insectendeskundige Arnold van Huis van de Wageningen Universiteit, hebben insecten veel voordelen. Het is minder belastend voor het milieu want insecten stoten minder broeikasgassen uit en verbruiken minder water dan het gangbare vee.


Daarnaast zijn insecten rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Dat maakt dat de dieren aantrekkelijk voedsel zijn voor mens én dier. De Europese wetgeving laat nu nog niet toe dat er insecten in voer voor varkens en kippen mogen, maar Van Huis denkt dat dit binnen de twee jaar zal veranderen.


Insecten als productiedier
Kees Aarts is met zijn bedrijf Protix uitgegroeid tot een internationale speler. Hij noemt insecten booming business. De insecten leven van voedselresten en kunnen vervolgens weer worden verwerkt in veevoer. Dit is volgens Kees het grootste voordeel aan insectenkweek.


Voedsel van de toekomst
Ook Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is enthousiast over het kweken van insecten. "We staan waarschijnlijk aan de vooravond van een sterke groei van het gebruik van insecten als productiedier", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister is voorstander van de uitbreiding van het gebruik van insecten in veevoer.

 
Gekoppelde thema's & sectoren: