Op 25 juni organiseerde het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES een workshop rond de verwerking van eetbare insecten. Iedereen die zelf professioneel aan de slag wil met eetbare insecten of interesse heeft in het onderzoek was welkom. In een eerste deel was er aandacht voor de nutritionele waarde van eetbare insecten. Daarna werden diverse droogtechnieken besproken en getoond. In het laatste deel van de namiddag mochten de deelnemers proeven van de verschillende insectengerechten.   

  
Hogeschool VIVES laat gerechten proeven waar insecten in zijn verwerkt

Het smaakpanel kreeg een volledige menu geserveerd:  

  • aperitief: crackers met pesto met (6,5% of 12,2%) of zonder meelwormpasta.
  • voorgerecht: een mini-worstenbroodje, waarvan de worst voor 50% bestond uit gehakt en voor 50% uit meelwormen.
  • hoofdgerecht: gehaktburger met 50% meelwormen en 50% gehakt. Er was ook een burger met 100% gehakt om de smaak en textuur goed te vergelijken.
  • dessert: drie soorten pannenkoeken: zonder krekelmeel, met 6,1% krekelmeel en met 12,2% krekelmeel. Er waren ook drie soorten cake met 0%, 7,5% of 30% meelwormpasta in verwerkt.

De reacties waren positief. Heel vaak kwam de opmerking: “Als je niet zou weten dat er insecten in verwerkt zijn, dan zou je het zeker niet smaken”. De pannenkoeken met 6,5% meelwormpasta bijvoorbeeld, hebben een neutrale smaak. Stel dat je er één eet met 12,2% meelwormpasta en je doet daar een bolletje ijs of suiker bij, dan valt de smaak van insecten niet op. Vooral de pesto met meelwormen werd zeer goed onthaald. Deze scoorde qua smaak zelfs beter dan de gewone pesto   

VIVES_workshop_eetbare_insecten_gerechten.JPG
Foto: gerechten met insecten  - (A) worstenbroodje, (B) pesto, (C) burger, (D) cake, (E) pannenkoeken

VIVES_smaaktest.jpg

Figuur: resultaten van de smaaktesten

 


  

Meer info   

Onderzoeksexpert Sharon Schillewaert, sharon.schillewaert@vives.be, 0483 43 21 19  


  


  

Gekoppelde thema's & sectoren: